Web tasarım görsellerden ve metinlerden oluşan web sayfası içeriklerini tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu içerikler belli bir düzen içinde sunulur. Web tasarımına başlamadan önce projeye ihtiyaç duyulur. Ürün, marka, firma ya da şahıs projenin temeli olacaktır. Bir doktor için web sitesi yapılabileceği gibi bir firma için de web sitesi yapılabilir. Hastaneler, sağlık merkezleri ve akla gelebilecek her sektörde işletme için web sayfası tasarımı yapılır. Bu sayfalar aracılığı ile kuruluşlar, kişiler ve kurumların tanıtılması sağlanır. Kodlama aracılığı ile web tasarımı yapılmaktadır. İnternet ortamında yayınlanması amacıyla yapılan bu çalışmaları yapan kişilere ise web master, web tasarımcısı adı verilmektedir.
Web tasarım özelliklerine karar verirken dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:
Bu her aşamanın kendi içinde farklı detayları vardır. Gelin bunlara yakından bakalım.
Web sitesi yayın tarihi için uygun tasarım yapıldığından emin olmak gerekir. Bütün aşamalardan geçildikten sonra işin belirlenmiş olan tarihe yetişeceğini bilmek önemlidir. Kapsamlı ve detayl çalışmalar sonrasında web sitesi hazırlanmalıdır. Web sitesinin yayınlanması için domain olarak bilinen alan adı gerekir. Ayrıca web sitesi sayfalarının barındırıldığı hosting hizmeti de gerekecektir. Alan adı ve hosting hizmetlerini aldıktan sonra web sitesi yayınlanabilir. Web sitesini aldıktan sonra arama motorlarına site haritası gönderilir. Günümüzde en çok Google arama motoru olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle site haritasının Google a gönderilmesi tercih edilir. Bu şekilde kullanıcılar Google üzerinden siteyi görüntülerler.
Web sitesi test süreci web tasarım çalışmalarının doğru yapılıp yapılmadığını göstermeye yarar. Eksik ya da fazla yapılmış olan çalışmaların neler olduğuna bakılır. Çalışma sırasında bazı kısımlar gözden kaçmış olabilir. Test sayesinde gözden kaçan kısımların neler olduğuna bakılır. Teknik konulardan metin odaklı konulara ya da görsellere kadar farklı alanlarda eksiklikler olabilir. Test aşamalarında sayfa açılış hızlarına da bakılır. Mobil cihazda sitenin nasıl göründüğü test edilir. Sayfaların görsel durumları da son derece önemlidir. Bütün bu test süresi sayesinde web sitesinin çalışma performansı optimal seviyeye getirilmiş olur.
İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Entegrasyonu
İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Entegrasyonu çeşitli içeriklerin siteye eklenip çıkarılmasına izin verir. Bu içeriklerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Bu sistem sayesinde sayfa içeriği güncel kalır. Site içeriği güncellenir. CMS yazılımlarından faydalanarak bunu yapmak mümkündür. CMS yazılımlarının kullanım alanları oldukça kapsamlıdır.
Web sayfasının kodlanması için farklı kodlama dilleri kullanılır. ASP, PYTHON, PHP, SQL, Java Script, CSS ve HTML en çok tercih edilen kodlar arasında yer alır. Farklı internet tarayıcılarının web sitelerinin görünmesi için mutlaka bu kod dillerini tercih etmek gerekir. Genellikle Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox gibi tarayıcılar kullanılmaktadır. Web sayfası kodlandığında sitenin artık genel görünümü ve genel yapısı ortaya çıkmış olur.
Grafik tasarım çalışması yapılırken kurumsal kimlik dikkate alınır. Genellikle tasarım yapılırken Photoshop gibi piksel tabanlı olan resim ve foto düzenleme uygulamaları tercih edilmektedir. Web sayfalarının akılda kalıcı olması ve hoşa gitmesi esas alınmaktadır. Web sayfalarının görsel tasarımı hazırlanırken fotoğrafların ve grafiklerin önemi büyüktür. Bu nedenle bunların hazırlanmasında mutlaka özenli davranmak ve bu elemanları doğru yere konumlandırmak gerekir.
Kurumsal kimlik çalışmaları mutlaka web tasarımı yapılmadan önce hayata geçirilmelidir. Kurumsal kimlik çalışması bittikten ve kesin karar alındıktan sonra web tasarım aşamasına geçilir. Firma logosu kurumsal kimlik çalışmalarının başında gelir. Kurumsal renkler de çok önemlidir. Renkten, slogana, her bir detay kurumsal kimliğin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Kurumsal kimlik markayı, şahısı, kurum ya da kuruluşu en iyi şekilde yansıtmalıdır.
Projeyi belirlemek için öncelikle ihtiyaçları düşünmek ve bunları dikkate almak gerekir. Kişi kendine bu web sitesinin yapılmasındaki amacın ne olduğunu sormalıdır. Firmanın ticari faaliyetlerini ön plana çıkarmak mı yoksa firmayı tanıtmak mı gerekiyor? Bu soruya net cevap vermek, istenilen sonucun alınmasını sağlar. Verilen cevaba yönelik olarak bir web tasarımı planlanır. Amaç doğrultusunda hareket etmek gerekir. Ancak bu sayede kişi, kurum ya da kuruluş amacına ulşabailir. Proje belirleme aşamasında web sitesi yapım amacından web sayfası içeriklerine kadar dikkatle ele alınmaktadır. Projelendirmeler sonunda genellikle şu web site türleri ön plana çıkar:
Web tasarımı günümüz dünyasında ivme kazanarak her geçen gün daha çok tercih edilmektedir. Teknoloji hızla gelişiyor ve firmaların dijital ortamda varlığı büyük önem kazanyor. Tanıtım faaliyetleri artık neredeyse tamamen dijital ortam üzerinden yürüyor. Firmalar potansiyellerinin artması, büyümek ve daha çok kazanç elde etmek için çeşitli nedenlerden dolayı web sayfası tasarımı yapma yoluna gidiyor. Teknolojiye duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Web sayfası tasarımı kurumsal kimliğinize değer katacaktır. Ticari ya da tanıtım odaklı olması fark etmiyor, her şekilde kurumlar bu yöntem sayesinde büyüyor.
Başarılı web tasarım özellikleri arasında şunlar yer alır:
Günümüzde teknolojinin önemi arttığı için insanlar artık işlerinin büyük çoğunluğunu dijital platformlarda hallediyorlar. Bu platformların kaliteli olmasına özen gösteriliyor. Yukarıda sayılan maddeler kaliteli bir web tasarımına işaret ediyor. Bu özellikler hedeflerin gerçekleştirilmesine destek olarak kişilerin başarılı bir web sitesine sahip olmasını sağlar.
Web tasarımı öncesi mutlaka güvenilir kaynaktan bilgi almak ve saha araştırması gerekir. Özgün tasarımın bilgiler doğrultusunda geliştirilmesi gerekir. Tasarımların detaylı olması şarttır. Web tasarım için düzen tertip de son derece önemlidir. Mutlaka düzenli bir şekilde ilerlemek gerekir. Kodlar ve sitede paylaşılacak olan görsellere detaylı bakılır. Bunların verilmek istenilen mesajla tam uyumlu olması ve yüksek kalitede olması gerekir. Ancak bu şekilde web sitesinin her bir parçası istenilen kaliteye gelmiş olur. İyi bir web tasarım demek iyi bir imaj demektir.